Matematik derslerinden kulaklarımızın aşina olduğu bu konuyu Php’de fonksiyon kullanımı olarak ele alacağız. İlk olarak şunu söyleyeyim, matematik dersinde öğrendiğimiz fonksiyonun mantığı ile programlama dillerinde kullanılan fonksiyonların mantığı benzerdir. Fonksiyonlar içlerine gönderilen veriyi işleyip geriye işlenmiş değeri veya herhangi bir sonuç döndürmeyen olgulardır.
Her programlama dili kendi içerisinde çok fazla özel fonksiyon barındırır bu fonksiyonlar programlama dili tasarlanırken tanımlanmış fonksiyonlardır ancak bu yazıda önceden tanımlanmış fonksiyonlara yer vermeyeceğim. Fonksiyon yapımız şu şekildedir: function fonksiyon ismi () {yapılacak işlemler} fonksiyonumuzu oluşturup işler hale getirdikten sonra dikkat etmemiz gereken hususlar ve bilmemiz gereken bazı özellikler vardır.
&nbs
Yazının devamı...Php ile az da olsa ilgilendiyseniz, ki bu yazıyı okuyorsanız ilgilenmeme gibi bir ihtimaliniz yok. Pdo’yu duymuş olabilir ya da biliyor olabilirsiniz. Ben de bu yazımda Pdo’nun ne olduğundan ve biraz da kullanımından bahsedeceğim.
Pdo(Php Data Objects-Php Veri Objeleri), güvenli ve tutarlı bir şekilde veritabanı sistemlerine erişmemizi sağlayan programlama dili eklentisidir. Php, mysql_query() gibi fonksiyonlarının bulunduğu eklentisini deprecated(kullanımdan kaldırmak) ilan etti. Bunun üzerine ortaya kullanmak üzere 2 seçenek çıktı mysqli fonksiyonları ya da birçok veritabanı ile çalışabilen PDO. Aşağıdaki veritabanlarının hepsini pdo desteklemektedir.
Web sayfalarında html form etiketleri aracılığı ile veri aktarımı yapılırken iki adet metot kullanılır. Bunların ilki get metodudur, get metodu tarayıcılarımızda bulunan adres çubuğu vasıtası ile veri aktarımı yapmamızı sağlar ancak takdir edersiniz ki verilerin adres çubuğu yardımıyla gönderilmesi güvenlik açısından pek iç açıcı bir durum değildir. Get metodu en çok site içi aramalarda kullanılır. Adres çubuğunda veriler anahtar=değer mantığında gönderilir örnek vermek gerekirse ad=engin şeklinde veri gönderim işlemi yapabiliriz.
enginbeyazgul.com/?adsoyad=engin+beyazgul&il=istanbul
Yukarıdaki adres çubuğu örneğinde de gördüğünüz gibi get işlemi yapılırken adres çubuğunda veri haricinde “?”, “+”, “&&rd
Yazının devamı...Açılımı AJAX(Asynchronous JavaScript And XML) olan, anlık güncellemelere ihtiyaç duyan işlemlerde kullanılan, Javascript programlama dilinin içinde bulunan birkaç sistemin bir araya getirilmesi ile tasarlanmış olan entegredir diyebiliriz. Jquery’ de $.ajax(),$.get(),$.post() olarak gördüğümüz metotlar ve saf Javascript’de de XMLHttpRequest() nesnesi ile AJAX istekleri oluşturmaktayız. AJAX’ ın kullanım alanını bir örnekle açıklamak gerekirse, maç sonuçlarının yayınlandığı bir web sayfasında anlık değişen skorların kullanıcıya sayfa yenilenmeden güncel olarak iletilebilmesi gerekmektedir işte tam burada bu teknolojiyi kullanırız.
Aşağıdaki kod blokları selectbox vasıtası ile seçilen kişinin bilgilerini MySQL veritabanımızdan çekerek sayfa yenilenmed
Yazının devamı...