Etiket sonuçları: ""
Etiketler: neden blog yazmalıyımneden blog

Neden Blog

22/07/2020 -- Engin Beyazgül -- diğer

     Okunup okunmayacağını bilmeden yazdığım bu ilk yazımda neden blog yazmaya karar verdiğimden bahsedeceğim. Bu yaşıma kadar edindiğim minik tecrübelerimle bilginin paylaşılmaması halinde kaybolduğunu ya da yozlaştığını gördüm; bu sebep hasebiyle ben de daha konseptine dahi karar vermediğim bu sitede öğrendiğim naçizane bilgileri paylaşacağım. Bilginin paylaşılması ile oluşan yararlar saymakla bitmez hepimizin bildiği wikepedia sitesi, içinde barındırdığı bilgilerle ansiklopedilerin pabucuna dama attırdı. Sanırım en son ansiklopediden araştırma ödevi yaptığımda ilkokuldaydım sonrasında ise ödevlerim için wikipeda olmasa da internetten yararlandığımı söyleyebilirim. Bir ödevde tuzumuzun olması, birinin kafasındaki soruna cevap olmak istediğim için buradayım.

 

“Öğretmek iki defa öğrenmek demektir.”

--Konfüçyus--

 

     Paylaşmak ya da

Yazının devamı...
Etiketler: jquerytab uygulaması

Jquery ile tab uygulaması

10/08/2020 -- Engin Beyazgül -- webmaster

     Bu yazımda size aktaracağım konu bir tab uygulaması olacak. Tab mantığını açıklamak gerekirse, web tasarımdaki klasik menü yapımı ile kısmen benzer diyebiliriz ancak aralarındaki en önemli farka yönlendirmenin sayfalar arası değilde; tüm içeriğin aynı sayfada gizlenip sadece kullanıcı tarafından tıklanılan içeriğin gösterilmesi diyebiliriz. Bu yapıyı şu ana kadar hiç kullanmaya gerek duymadım ama kullanmamış olmam kullanmayacağım anlamına gelmiyor elbet bir gün işime yarar. Özellikle mobil tasarım yaparken başvurulabilir bir yapıdır.

 

     Bizim tab uygulaması da menüde tıklanılan elemanın index değeri ile aynı olan divimizi gösterip geri kalan divlerimizi gizleyerek çalışmaktadır.

Öncelikle html yapımızı kurmakla başlayalım kod satırında da gördüğünüz gibi üçlü bir yapı kurdum.

 <

Yazının devamı...
Etiketler: jqueryslider yapımı

Jquery ile slider

06/09/2020 -- Engin Beyazgül -- webmaster

   Jquery ile yapmış olduğum basit slider bugünkü yazı konum olacak;

    Sliderlar web sayfalarının mihenk taşlarından biridir. Modern web sayfalarında slider görmeme gibi bir ihtimaliniz yoktur. Web sayfası sahibi ürününü, fikrini, haberini, tanıtımını vs.gibi amaçlarını sliderlar sayesinde web sayfasını ziyaret eden kullanıcılara direkt ve göz alıcı şekilde gösterir. Kullanıcıların genelde kolay olanı seçmesi hasebiyle sliderda bulunan ögelerin, başarıya eriştirme olasılığı çok yüksektir. Örneğin haber okumak için bir haber sitesine girdiğimizde kuvvetle muhtemel ilk baktığımız ve kullandığımız araç slider olacaktır.

 

    Sliderlar çok farklı şekillerde ve boyutlarda bulunmaktadır. Ama sliderların ana mantığı verileri kaydırmalı şekilde kullanıcıya göstermekti

Yazının devamı...
Etiketler: phpfonksiyon kullanımı

Php fonksiyon kullanımı

17/09/2020 -- Engin Beyazgül -- webmaster

    Matematik derslerinden kulaklarımızın aşina olduğu bu konuyu Php’de fonksiyon kullanımı olarak ele alacağız. İlk olarak şunu söyleyeyim, matematik dersinde öğrendiğimiz fonksiyonun mantığı ile programlama dillerinde kullanılan fonksiyonların mantığı benzerdir. Fonksiyonlar içlerine gönderilen veriyi işleyip geriye işlenmiş değeri veya herhangi bir sonuç döndürmeyen olgulardır.

 

   Her programlama dili kendi içerisinde çok fazla özel fonksiyon barındırır bu fonksiyonlar programlama dili tasarlanırken tanımlanmış fonksiyonlardır ancak bu yazıda önceden tanımlanmış fonksiyonlara yer vermeyeceğim. Fonksiyon yapımız şu şekildedir: function fonksiyon ismi () {yapılacak işlemler} fonksiyonumuzu oluşturup işler hale getirdikten sonra dikkat etmemiz gereken hususlar ve bilmemiz gereken bazı özellikler vardır. 

&nbs

Yazının devamı...
Etiketler: pdophp

Pdo ve kullanımı

27/09/2020 -- Engin Beyazgül -- webmaster

  Php ile az da olsa ilgilendiyseniz, ki bu yazıyı okuyorsanız ilgilenmeme gibi bir ihtimaliniz yok. Pdo’yu duymuş olabilir ya da biliyor olabilirsiniz. Ben de bu yazımda Pdo’nun ne olduğundan ve biraz da kullanımından bahsedeceğim.

 

  Pdo(Php Data Objects-Php Veri Objeleri), güvenli ve tutarlı bir şekilde veritabanı sistemlerine erişmemizi sağlayan programlama dili eklentisidir. Php, mysql_query() gibi fonksiyonlarının bulunduğu eklentisini deprecated(kullanımdan kaldırmak) ilan etti. Bunun üzerine ortaya kullanmak üzere 2 seçenek çıktı mysqli fonksiyonları ya da birçok veritabanı ile çalışabilen PDO. Aşağıdaki veritabanlarının hepsini pdo desteklemektedir.

 

Etiketler: phpget

Post ve Get metotları

06/10/2020 -- Engin Beyazgül -- webmaster

    Web sayfalarında html form etiketleri aracılığı ile veri aktarımı yapılırken iki adet metot kullanılır. Bunların ilki get metodudur, get metodu tarayıcılarımızda bulunan adres çubuğu vasıtası ile veri aktarımı yapmamızı sağlar ancak takdir edersiniz ki verilerin adres çubuğu yardımıyla gönderilmesi güvenlik açısından pek iç açıcı bir durum değildir. Get metodu en çok site içi aramalarda kullanılır. Adres çubuğunda veriler anahtar=değer mantığında gönderilir örnek vermek gerekirse ad=engin şeklinde veri gönderim işlemi yapabiliriz. 

 

enginbeyazgul.com/?adsoyad=engin+beyazgul&il=istanbul 

 

Yukarıdaki adres çubuğu örneğinde de gördüğünüz gibi get işlemi yapılırken adres çubuğunda veri haricinde “?”, “+”, “&&rd

Yazının devamı...
Etiketler: ScssSass

Scss kullanımı

21/03/2021 -- Engin Beyazgül -- webmaster

     Son zamanlarda web tasarım ile herhangi bir selamlaşmanız olduysa kulağınıza çalınmış olan Less,Sass,Scss,Stylus vb. gibi teknolojiler arasından Scss bu yazımdaki konum olacak. Genel olarak hepsinin yaptığı iş aynıdır. Daha az kod yazmak, daha düzenli kod yazmak gibi faydaları olduğu gibi Css’de bulunmayan programlama dillerine özgü özellikleri kullanmamıza olanak sağlayan birer önişlem birimleridir. Bu teknolojileri kullandığımızda farklı bir dil ile yazım yapıyormuşuz gibi gözükse de günün sonunda aslında tüm yazdıklarımız birer Css koduna dönüştürülür. 

 

     Şu an itibari ile benim de öğrenmeye devam ettiğim ve Css’in yazım diline daha çok benzediği için tercih ettiğim Scss’i mercek altına alalım. Scss, Sass’nin farklı yazım şeklidir diyebiliriz zira Scss’

Yazının devamı...
Etiketler: javascriptnodejs

Nodejs nedir

22/06/2021 -- Engin Beyazgül -- webmaster

     Node.js, eğer Google’da Javascript hakkında herhangi bir araştırma yaptıysanız karşınıza çıkmış olması muhtemel olan bir programlama altyapısıdır. Google’ın V8 olarak adlandırdığı motoru yayınlaması ile beraber Javascript’in artık sadece tarayıcı tarafında değil sunucu tarafında da yazılabilmesinin önü açılmıştır. Bu sayede eğer isterseniz ekstra bir back-end programlama diline ihtiyaç duymadan Javascript frameworkleri ile birlikte tek bir programlama dili bilerek projenizi geliştirebilirsiniz. 

 

     Açık kaynak olması, client tarafından gelen istekleri sıraya koymadan çalıştırması, Javascript’den aldığı özelliklerin üstüne C ve C++ gibi programlama dillerinin yardımı ile yapılan geliştirmeler son olarak da npm(node package manager) sayesinde çok sayıda paketin tek komut ile kullan

Yazının devamı...
Etiketler: ajaxphp

Javascript Ajax Kullanımı

13/02/2022 -- Engin Beyazgül -- webmaster

       Açılımı AJAX(Asynchronous JavaScript And XML) olan, anlık güncellemelere ihtiyaç duyan işlemlerde kullanılan, Javascript programlama dilinin içinde bulunan birkaç sistemin bir araya getirilmesi ile tasarlanmış olan entegredir diyebiliriz. Jquery’ de $.ajax(),$.get(),$.post() olarak gördüğümüz metotlar ve saf Javascript’de de XMLHttpRequest() nesnesi ile AJAX istekleri oluşturmaktayız. AJAX’ ın kullanım alanını bir örnekle açıklamak gerekirse, maç sonuçlarının yayınlandığı bir web sayfasında anlık değişen skorların kullanıcıya sayfa yenilenmeden güncel olarak iletilebilmesi gerekmektedir işte tam burada bu teknolojiyi kullanırız.  

 

Aşağıdaki kod blokları selectbox vasıtası ile seçilen kişinin bilgilerini MySQL veritabanımızdan çekerek sayfa yenilenmed

Yazının devamı...

Kategoriler

Sosyal

Sitede ara

İstatistikler

enginbeyazgul.com

982

gündür yayında.

-1

adet yazı mevcut.