Node.js, eğer Google’da Javascript hakkında herhangi bir araştırma yaptıysanız karşınıza çıkmış olması muhtemel olan bir programlama altyapısıdır. Google’ın V8 olarak adlandırdığı motoru yayınlaması ile beraber Javascript’in artık sadece tarayıcı tarafında değil sunucu tarafında da yazılabilmesinin önü açılmıştır. Bu sayede eğer isterseniz ekstra bir back-end programlama diline ihtiyaç duymadan Javascript frameworkleri ile birlikte tek bir programlama dili bilerek projenizi geliştirebilirsiniz.
Açık kaynak olması, client tarafından gelen istekleri sıraya koymadan çalıştırması, Javascript’den aldığı özelliklerin üstüne C ve C++ gibi programlama dillerinin yardımı ile yapılan geliştirmeler son olarak da npm(node package manager) sayesinde çok sayıda paketin tek komut ile kullanılabilir olması gibi sebepler sayesinde çıktığı tarihten itibaren ivmeli bir şekilde popülerliğini artırmaktadır.
var http = require("http");
var url = require("url");
http.createServer(function(request,response){
var q = url.parse(request.url,true);
response.writeHead(200,{"Content-Type":"text/html"});
if(q.pathname=="/admin")
{ response.write("admin sayfasi"); }
else
{ response.write("anasayfa"); }
response.end("");
}).listen(8090);
Node.js’i sitesinden kurup çalıştırdığınızı farz ederek temel manada bir Node.js projesi nasıl oluşturulur yukarıdaki kod satırında görüyorsunuz. Http ve Url modüllerini kullanarak admin bölümü ve kullanıcı bölümünün request url deki admin ibaresine göre ayrıştırma işlemi yapabiliriz. Buna benzer şekilde sayfalamalarımızı yapabilir ve binlerce nmp modülünden yararlanarak projemize zenginlikler katabiliriz. Sağlıcakla...